...

Proef de Authenticiteit: Marokkaanse Fekkas in Jouw Keuken

Wij zijn transparant over het gebruik van affiliate links. Deze post kan mogelijk betaalde links bevatten. Jouw aankopen via deze links dragen bij aan het verhogen van de kwaliteit van onze website.

Fekkas of Fakkas is een traditioneel Marokkaans koekje dat bekend staat om het tweemaal bakken in de oven. Voor mij is Fekkas dat ene koekje dat je altijd kunt vinden bij elk bezoek. Samen met andere heerlijke koekjes en een kopje muntthee, ook wel na3na3 thee genoemd, markeert Fekkas het begin van een bezoek of een feest. Persoonlijk doopte ik het vaak in de muntthee, om het net een stapje hoger te brengen. Zulke tijden zijn altijd goud waard.

In Marokko zijn Fekkas ook verkrijgbaar in verschillende varianten, waarbij de een ze groter maakt dan de ander en sommigen rozijnen toevoegen. Ik deel graag het recept zoals mijn moeder het altijd maakt, en dat bij iedereen in de smaak viel.

Ook leuk om te weten is dat mensen Fekkas ook als ontbijt aten. Ze braken de Fekkas in stukjes in een kom en voegden verschillende noten zoals pistache en amandelen toe, samen met wat rozijnen en melk. Zo creëerden ze hun eigen Fekkas-cereal. Zelf heb ik het nooit geprobeerd, maar het lijkt zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • 2 glazen suiker
 • 2 glazen zonnebloemolie
 • 2 vanillesuiker
 • Snufje zout
 • 1 glas sesamzaad
 • 1 glas amandelen (gesneden in schilfers)
 • 1 bakpoeder
 • 1 kg meel
 • 2 eetlepels anijszaad
 • Nescafé koffiepoeder
 • Scheutje melk

Bereidingswijze van Traditionele Fekkas

In een blender combineer je de eieren, suiker, zonnebloemolie, vanillesuiker en een snufje zout. Blend tot een glad mengsel en giet het over in een mengkom. Voeg anijs, sesamzaad en amandelen toe, meng goed. Zeef het meel en bakpoeder in een aparte kom. Voeg vervolgens beetje bij beetje meel toe aan de vloeibare mix tot het een deeg vormt. Het deeg moet niet te hard en niet te zacht zijn. Verdeel het deeg in 4 porties en rol deze uit tot lange staafjes.

Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de deegstaafjes erop. Meng 1 theelepel Nescafe met een scheutje melk in een apart kommetje. Smeer dit mengsel op zowel de bovenkant als de zijkanten van de deegstaafjes. Gebruik een vork om de kenmerkende streepjes bovenop te maken en maak met een tandenstoker 3 gaten per deegstaaf.

Plaats de bakplaat in de oven, verwarm de oven op 150 graden en bak gedurende 15 minuten met alleen de onderwarmte. Let op, je moet de oven niet voorverwarmen. Schakel na 15 minuten de bovenwarmte ook in en bak nog eens 30 minuten. Haal het uit de oven, bedek het met een doek en laat het rusten. Als je het ‘s ochtends maakt, laat het dan rusten tot de avond. Als je het vanaf de middag maakt, laat het dan rusten tot de volgende ochtend.Bij het vervolg, verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd vervolgens de staafjes schuin in stukjes en plaats ze op een ovenplaat. Bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn. En dat is het!

De Perfecte Finish: Genieten van Zelfgemaakte Fekkas

Dat is het einde van ons heerlijke Fekkas-recept! Wil je de perfecte combinatie ervaren? Ontdek dan ons verfrissende muntthee recept. De knapperige Fekkas en heerlijke muntthee vormen een onweerstaanbare combinatie. Geniet van deze smaaksensatie en blijf op culinaire ontdekkingsreis met meer recepten op The Halal Kitchen!

Walnoten koekjes met daarnaast wat thee voor Eid feest.

Ook voor Eid is Fekkas een mooie optie

Nu ramadan weer is aangebroken, zal het niet lang meer duren voordat het weer Eid is (suikerfeest/offerfeest). Om dan gebak te hebben, voor als je op bezoek gaat of als bezoek naar je komt, is een must. een mooie aanvulling voor je tafel zijn onder andere donuts, cupcakes en/of baklava! Briwat koekjes bij andere koekjes is ook altijd een goed idee! Maak wel een keuze, want te veel suiker is natuurlijk niet goed!

Over The Halal Kitchen

Opgericht met de passie om een centrale plek te bieden voor authentieke halal recepten, brengt The Halal Kitchen een mengelmoes van culturele gerechten. Ons doel is om halal en culturele gerechten te vieren en te delen. Lees meer!

Volg ons op Social Media!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Nog meer heerlijke recepten:

Misschien zit er nog wel wat leuks tussen 😉

Poké bowl met zalm en avocado

Poké bowl met zalm en avocado

Bijna iedereen weet wel wat een poké bowl is, namelijk een kom met rijst en verschillende soorten ingrediënten bovenop...

Zelf ijsthee maken

Zelf ijsthee maken

Nu het zomerse weer eraan zit te komen, merken we dat we steeds meer op zoek zijn naar dorstlessende drankjes om van...

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.