Net zoals Fekkas koekjes, zijn Briwat koekjes een traditionele lekkernij uit Marokko. In de Marokkaanse keuken wordt veel gebruikgemaakt van filodeeg, ook wel warqa genoemd, waarmee een verscheidenheid aan gerechten wordt bereid. Briwat kan worden gevuld met kip, vis of ingrediënten zoals zoete amandelmix, en wordt in de vorm van een driehoek gemaakt. Vandaag gaan we ons richten op de zoete variant, gevuld met heerlijk gemalen amandelen en heerlijk gedipt in honing.
Bij het maken van traditionele Marokkaanse koekjes worden een aantal ingrediënten vaak gebruikt. Denk hierbij aan honing, amandelen en een overvloed aan deegwaren. Traditionele koekjes werden vroeger niet met chocolade gemaakt; dit gebruik kwam pas later door onder andere export en import. Voorbeelden van deze traditionele koekjes zijn Fekkas, Briwat, Kaab el ghzal (ik noem ze ook wel halvemaankoekjes), mhancha, chebakia en nog veel meer.
Tegenwoordig zie je steeds vaker zoetere koekjes toegevoegd worden aan deze reeks. Ze zijn niet per se Marokkaans, maar worden wel samen met de traditionele Marokkaanse koekjes geserveerd. Denk hierbij aan Snicker-koekjes, Rafaello-koekjes, cake pops, enzovoort. Dit zorgt gelukkig alleen maar voor meer variatie en maakt het geheel nog leuker. Maar laten we teruggaan naar de Briwat koekjes. Hoe maken we deze delicatesse?
Inhoud
Ingrediënten
- 1 kg amandelen
- 300gr amandelspijs
- 250gr suiker
- 2 eetlepels gesmolten boter
- Kwart glas oranje bloesemwater (mazhaar)
- 1 theelepel kaneel
- Honing
- 1 pak filodeeg
Stappen om Briwat koekjes te maken
Plaats de amandelen in een pan met water en breng aan de kook. Hierdoor zullen de vellen van de amandelen loslaten. Zodra ze gekookt zijn, haal je ze uit het water en spoel je ze af met koud water. Pel de amandelen vervolgens en zorg ervoor dat ze goed droog zijn voordat je verder gaat.
Doe de amandelen in een keukenmachine en maal ze grof. Voeg vervolgens de suiker toe en maal het geheel tot een fijn poeder. Doe het poeder in een grote kom en voeg de amandelspijs, gesmolten boter, kaneel en mazhaar toe. Kneed alles goed door elkaar tot een samenhangend mengsel. Vorm vervolgens kleine bolletjes van ongeveer 19 gram per stuk.
Neem nu het filodeeg en snijd de rol in stukjes van 10 cm. Rol het filodeeg uit en pak een vel. Bestrijk één vel met een beetje olie. Plaats vervolgens een bolletje aan de onderkant van het vel in het midden en vouw het vel in de vorm van een driehoek en blijf dit doen tot je alle bolletjes hebt gebruikt. Herhaal dit proces tot je klaar bent.
In de tussentijd, verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de briwats erop. Bak ze vervolgens in de oven tot ze goudbruin zijn. Zodra ze klaar zijn, dompel je ze direct onder in de honing. Als de honing te dik is, verwarm hem dan eerst zodat hij vloeibaar wordt. En zo zijn je Briwat koekjes klaar!
Serveerwijze
Natuurlijk kun je koekjes op verschillende manieren serveren, maar een blad met verschillende soorten koekjes is altijd een goede optie. Gelukkig zijn zulke bladen, met onder andere briwat koekjes, op verschillende plekken verkrijgbaar. Veel dames bereiden deze koekjes en verkopen ze via Instagram en Facebook, maar je kunt ze ook vaak vinden bij de Marokkaanse bakker. Voeg daar nog een kopje Marokkaanse thee of koffie aan toe en je bent helemaal klaar voor je gezellige bijeenkomst.
Dan komen we bij het einde van dit recept. Het maken van deze Briwat koekjes is best tijdrovend en misschien ook wat aan de dure kant, maar het is het zeker waard. Deze koekjes zijn ook heerlijk te serveren bij Eid al-Fitr (suikerfeest) en zullen bij vele in de smaak vallen! Geniet van je Marokkaanse Briwat koekjes en we zien je graag bij onze volgende recept!