Voor de OG’s onder ons weten dat ik dit recept een tijdje terug in een e-book had uitgebracht, Mama’s Harira (marokkaanse soep). Deze heerlijke Harira recept is voor zowel tijdens de ramadan als buiten de ramadan een fantastische keuze. En nu we deze periode toch lekker verschillende marokkaanse recepten aan het bekijken zijn, kan dit er zeker ook wel bij!
In de Marokkaanse cultuur is deze heerlijke soep niet weg te denken tijdens de ramadan. Al heel vroeg horen we onze moeders hard aan het werk om deze heerlijke harira soep voor te bereiden voor iftar. Het duurt wel 3 uur om deze heerlijke soep klaar te maken, maar het is het keer op keer weer waard. Terwijl de harira nog aan het koken is, zijn ze al weer bezig met de volgende gerechten.
Dan is het tijd voor iftar. De harira soep wordt in een prachtige porseleinen soepterrine gegoten en op tafel gelegd. De tafel wordt gevuld met allemaal heerlijke etenswaren, verschillende hapjes, chebakia, sapjes enzovoort. En dan is het tijd om te eten. Een ervaring die je deelt met je gezin en altijd bij je zal blijven. Het wordt eens tijd dat wij ook dit Harira recept gaan maken, zodat we deze ervaring ook met anderen kunnen delen.
Mama’s harira recept
Ingrediënten
- ½ Ui
- 2 grote tomaten of 3 kleine tomaten
- 1 handje Rundvlees in kleine blokjes gesneden
- optioneel: Botten voor extra smaak
- ½ kom Kikkererwten nacht van tevoren laten weken in water
- 4 el Olijfolie
- Optioneel: ca. kwart theelepel Smen (Gerijpte boter)
- 4 el Meel
- 1 el Tomatenpuree
- klein handje Linzen
- klein handje vermicelli
- ca. 1L water
Kruiden en specerijen
- ¼ bos Selderij (krafs)
- ½ tl Komijn
- ½ tl Gemberpoeder
- ½ tl Kurkuma
- ½ el Rode paprikapoeder
- ½ tl Zwarte peper
- ½ tl Zout
- 1 zak Tomatensoep
- 1 zak Groentesoep
- ½ bos Koriander (kosbaar)
- ½ bos Peterselie (Ma3dnoes)
Bereidingswijze
- Laten we beginnen met ½ Ui en ¼ bos Selderij in een mixer fijn te mixen. Leg dit na het mixen aan de kant.
- Vervolgens snij je 2 grote tomaten door de helft en haal je de pitten/inhoud eruit. Kook de tomaten in een pan met een halve glas water tot het gekookt is. De schil moet er niet afgehaald worden. Nadat de tomaten gekookt zijn, mix je dit ook in een mixer tot een fijn puree. Let op, dit moet niet samen gemixt worden met de ui en selderij.
- Zeef de fijne tomatenpuree uit de mixer en voeg dat toe in een pan samen met de ui en krafs. Voeg hier ook 1 handje Rundvlees (en optioneel: Botten ) bij toe.
- Doe hier ook gelijk ½ kom Kikkererwten, ½ tl Komijn, ½ tl Gemberpoeder, ½ tl Kurkuma, ½ el Rode paprikapoeder, ½ tl Zwarte peper, ½ tl Zout (alle kruiden) en 4 el Olijfolie bij. Als laatst voeg je hier ca. 1L water en Optioneel: ca. kwart theelepel Smen aan toe en laat het dan koken voor 45 minuten op een middel vuurtje.
- Bereid in de tussentijd klein handje Linzen voor. Deze moeten een half uur van tevoren (dus kwartier nadat de soep aan het koken is) in kokend water worden gezet. Nadat de soep 45 minuten op het vuur heeft gelegen, haal je de linzen uit het kokend water en voeg je het toe aan de soep.
- Vervolgens doe je 4 el Meel in een kom water en mix je het meel met een garde tot alles goed is gemixt. Ook dit voeg je in de pan toe.
- Doe dan een 1 el Tomatenpuree met een klein beetje water in een kom en mix het door tot het een beetje vloeibaar is. Ook dat mag er gelijk in. Laat nu alles een half uurtje koken op een laag vuurtje en blijf om de zoveel minuten de soep roeren.
- Doe in de tussentijd 1 zak Tomatensoep en 1 zak Groentesoep in een kom en voeg hier een beetje lauw water aan toe. Mix dit goed door en voeg dit, nadat de soep half uurtje heeft gekookt, toe aan de pan. Roer dit goed door en laat het dan weer een half uurtje koken. Vergeet niet regelmatig te roeren.
- Snijd dan een ½ bos Koriander en een ½ bos Peterselie heel fijn. Voeg dit na dat half uurtje aan de pan toe. Voeg als laatst klein handje vermicelli toe en laat alles dan nog een kwartiertje koken.
- En dat was het! mama’s Harira is klaar. Besaha wa raha en lekker Shmoella!
Notities
Let op, de bovenstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op een schatting. Hier kan dus geen rechten aan ontleend worden.
Geniet van dit heerlijke harira recept!
Harira is best een ingewikkeld gerecht om te maken. Er zitten veel ingrediënten en stappen in. Daarnaast moet je het ook vaak roeren. Vaak denk ik aan de tijden waar zulke recepten zijn bedacht. Deze marokkaanse soep best een complex gerecht, maar toch is het zo geïntegreerd in ons cultuur waardoor het niet weg te denken is. Wat ik ook erg leuk vind om te zien, is hoe er toch nog verschillende varianten zijn. Zo is harira ook in Algerije te vinden alleen doen zij er geen linzen in.
Persoonlijk vind ik het heerlijk om wat citroensap in mijn harira te doen tijdens het eten. Dit wordt eigenlijk altijd mee geserveerd. In Marokko is dat anders. Daar wordt er azijn in gedaan (ik durf alleen niet te zeggen of dit echt overal zo is). Dit zal ik hier in Nederland niet snel doen, maar in Marokko ben ik er weg van. Bepaalde gewoontes en eten geniet ik alleen van wanneer ik het in Marokko eet. Dat is denk ik toch de connectie die je voelt met het land.
Ramadan is natuurlijk meer dan alleen Harira, hapjes zijn ook niet weg te denken tijdens deze heilige maand. Een heerlijke recept om ook tijdens de ramadan te maken, is de gevulde wraps recept! Wees wel slim en bereid je gerechten vroeg voor. Ramadan staat je band met Allah en je geloof centraal. Het is niet de bedoeling dat je heel de dag in de keuken staat en het belangrijkste vergeet! Uitbundigheid is dus geen onderdeel van Ramadan. Less is more, hoe lekker en verleidelijk het ook is!