½kom Kikkererwtennacht van tevoren laten weken in water
4elOlijfolie
Optioneel: ca. kwart theelepel Smen (Gerijpte boter)
4elMeel
1elTomatenpuree
kleinhandjeLinzen
kleinhandjevermicelli
ca. 1L water
Kruiden en specerijen
¼bosSelderij (krafs)
½tlKomijn
½tlGemberpoeder
½tl Kurkuma
½elRode paprikapoeder
½tl Zwarte peper
½tlZout
1zakTomatensoep
1zakGroentesoep
½bosKoriander(kosbaar)
½bosPeterselie(Ma3dnoes)
Bereidingswijze
Laten we beginnen met ½ Ui en ¼ bos Selderij in een mixer fijn te mixen. Leg dit na het mixen aan de kant.
Vervolgens snij je 2 grote tomaten door de helft en haal je de pitten/inhoud eruit. Kook de tomaten in een pan met een halve glas water tot het gekookt is. De schil moet er niet afgehaald worden. Nadat de tomaten gekookt zijn, mix je dit ook in een mixer tot een fijn puree. Let op, dit moet niet samen gemixt worden met de ui en selderij.
Zeef de fijne tomatenpuree uit de mixer en voeg dat toe in een pan samen met de ui en krafs. Voeg hier ook 1 handje Rundvlees (en optioneel: Botten ) bij toe.
Doe hier ook gelijk ½ kom Kikkererwten, ½ tl Komijn, ½ tl Gemberpoeder, ½ tl Kurkuma, ½ el Rode paprikapoeder, ½ tl Zwarte peper, ½ tl Zout (alle kruiden) en 4 el Olijfolie bij. Als laatst voeg je hier ca. 1L water en Optioneel: ca. kwart theelepel Smen aan toe en laat het dan koken voor 45 minuten op een middel vuurtje.
Bereid in de tussentijd klein handje Linzen voor. Deze moeten een half uur van tevoren (dus kwartier nadat de soep aan het koken is) in kokend water worden gezet. Nadat de soep 45 minuten op het vuur heeft gelegen, haal je de linzen uit het kokend water en voeg je het toe aan de soep.
Vervolgens doe je 4 el Meel in een kom water en mix je het meel met een garde tot alles goed is gemixt. Ook dit voeg je in de pan toe.
Doe dan een 1 el Tomatenpuree met een klein beetje water in een kom en mix het door tot het een beetje vloeibaar is. Ook dat mag er gelijk in. Laat nu alles een half uurtje koken op een laag vuurtje en blijf om de zoveel minuten de soep roeren.
Doe in de tussentijd 1 zak Tomatensoep en 1 zak Groentesoep in een kom en voeg hier een beetje lauw water aan toe. Mix dit goed door en voeg dit, nadat de soep half uurtje heeft gekookt, toe aan de pan. Roer dit goed door en laat het dan weer een half uurtje koken. Vergeet niet regelmatig te roeren.
Snijd dan een ½ bos Koriander en een ½ bos Peterselie heel fijn. Voeg dit na dat half uurtje aan de pan toe. Voeg als laatst klein handje vermicelli toe en laat alles dan nog een kwartiertje koken.
En dat was het! mama’s Harira is klaar. Besaha wa raha en lekker Shmoella!
Notities
Als je het recept wil verdubbelen, is 1 zak tomatensoep en groentesoep alsnog voldoende. Verder wordt in het recept gesproken over een halve kom kikkererwten. Hier wordt uitgegaan van een kom met een inhoud van 250ml.
Let op, de bovenstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op een schatting. Hier kan dus geen rechten aan ontleend worden.