De zomer is voorbij en het wordt steeds een stuk kouder. Het is dan ook weer tijd om onze voeding daarop aan te passen. Wat is nou beter dan de herfst te verwelkomen met een heerlijk kommetje pompoensoep? Pompoen staat in het teken van herfst en daarom brengen wij dit recept uit de kast. Laten we gelijk beginnen met deze heerlijke pompoensoep recept!
Herfst verwelkomen met pompoensoep
Benodigdheden
- 1 Soeppan
Ingrediënten
- 1 el Olijfolie
- ½ Flespompoen
- 2 Uien
- 1 Courgette
- 2 Wortels
- 50 gr Rode linzen
- 75 gr Zure room
- 2 teentjes Knoflook
- Water
Kruiden en specerijen
- 1 tl Paprikapoeder
- 1 ½ tl Zout
- 1 tl Peper
- 1 ½ tl Pumpkin spice
Bereidingswijze
- Schil de ½ Flespompoen, 2 Uien, 1 Courgette en 2 Wortels en snijd ze in blokjes. Snijd ook de 2 teentjes Knoflook fijn.
- Doe 1 el Olijfolie, de knoflook en uien in een pan en breng het aan de kook tot de uien zacht worden.
- Voeg vervolgens de courgette en wortels toe en kook het voor ca. 10 minuten.
- Voeg daarna de pompoen en 50 gr Rode linzen (gewassen) toe. Voeg vervolgens 1 tl Paprikapoeder, 1 ½ tl Zout, 1 tl Peper en 1 ½ tl Pumpkin spice toe aan de pan. Als laatst voeg je Water toe tot het de alles goed bedekt.
- Wanneer de groente helemaal gekookt is, doe je het vuurtje uit en gebruik je de staafmixer om alles te pureren.
- Breng het vervolgens weer een paar minuten aan de kook en voeg 75 gr Zure room toe. Proef als laatst de pompoensoep en voeg wat zout als dit nodig is.
- Dat was het, lekka shmoela!
Voedingswaarden
Let op, de bovenstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op een schatting. Hier kan dus geen rechten aan ontleend worden.
Wat is pumpkin spice?
In het recept hebben we een kruid toegevoegd genaamd pumpkin spice. Eigenlijk is het een kruidenmix van onder andere kaneel, knoflook, kruidnagel ed. Deze kruidenmix is te vinden in de supermarkten, waaronder Jumbo. Het fijne aan deze kruidenmix is dat je het ook lekker over je koffie kan doen en dus geen aankoop hoeft te zijn voor 1 gerecht.
Tips om je pompoensoep een succes te maken
- Iedere pan en iedere fornuis is anders. I.p.v. straks te tijd te volgen, raad ik je aan om de groente te voelen. Gebruik een vork en kijk of de groente zacht genoeg zijn voordat je verder gaat met de volgende stap.
- De volgende is erg belangrijk! Als je de zure room direct in je soep gooit, dan zul je klonters krijgen. Doe daarom het volgende om klonters te voorkomen: Doe je zure room in een kom en voeg 2 à 3 eetlepels van de soep eraan toe. Roer dit goed door tot het een glad en half vloeibaar geheel is. Voeg dit vervolgens toe aan je pompoensoep. Zo voorkoom je klonter!
- Het fijne aan de meeste soepen is dat je het lekker in de vriezer kan stoppen. Dit pompoensoep recept maakt veel porties, misschien te veel als je met weinig bent. Doe het lekker in de vriezer zodat je er langer van kunt genieten. Pompoensoep kan je namelijk tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Wel handig om het in porties te verdelen, scheelt bij het opwarmen.
- Experimenteer ook eens met groentebouillon. Het toevoegen van groentebouillon aan je soep kan echt een kick geven. Daarom is het ook wel goed om dit toe te voegen aan gerecht.
Proeven, proeven en nog eens proeven
Pompoensoep is echt iets waar je maar van moet houden. Aangezien je ook veel verschillende groente samen pureert, is het handig om goed te blijven proeven. Blijf goed proeven en voeg extra zout toe om het op smaak te krijgen. Ik vind het ook wel lekker om wat olijfolie en/of extra zure room erbij toe te voegen als het nog niet helemaal op smaak is.
Herfst is weer helemaal terug
Herfst is weer terug en zo ook de verschillende herfstgerechten. Zin in een ander soort soepgerecht? De Marokkaanse harirasoep is dan een echte aanrader. Het zit bomvol smaak en is een mooi aanvulling op je menu. Als je dit recept geprobeerd hebt, laat het ons weten! We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt.