Mijn ouders zijn echte fans van dadel cheesecakes, al helemaal als het gaat om die van Koekela. Dit recept zal natuurlijk niet smaken zoals de big deal, maar het houdt niet weg dat het alsnog erg lekker is. De smaken komen erg goed samen en de karamelsaus maakt het helemaal af. Laten we gelijk aan de slag gaan!
Table of Contents

Dadel Cheesecake
Benodigdheden
Ingrediënten
Koeklaag
- 350 gr Mariakoek
- 70 gr Gesmolten boter
Vulling
- 1 kop Pitloze dadels (ca. 150gr)
- ⅓ kop Water
- 500 gr Roomkaas
- 200 gr Zure room
- 200 gr Suiker
- 3 Eieren
- 1 zak Vanillesuiker
Bereidingswijze
- Voorverwarm je oven op 160℃
Voor de koeklaag
- Doe de 350 gr Mariakoek en 70 gr Gesmolten boter in een foodprocessor en mix het tot de Mariakoek fijn gekruimeld is en de boter alles heeft gedekt.
- Plaats je mix in een bakvorm en druk het aan op de bodem en aan de zijkanten
Voor de vulling
- Doe 1 kop Pitloze dadels en ⅓ kop Water in een steelpan en breng het aan de kook voor ca. 2 minuten.
- Mix 500 gr Roomkaas en 200 gr Zure room met een handmixer tot een glad geheel. Voeg vervolgens ook 200 gr Suiker erbij.
- Voeg vervolgens de 3 Eieren 1 voor 1 toe aan je mix en blijf het mixen. Voeg als laatst 1 zak Vanillesuiker toe.
- Doe de handmixer vervolgens uit en mix je dadels met een pannenlikker in het beslag
- Giet het beslag in de bakvorm en bak het vervolgens voor 1 uur. Doe dan je oven uit en laat het in je oven koelen
- Na het koelen zet je het in de koelkast voor minimaal 6 uur. Het beste is om het te laten koelen tot de volgende dag.
- Decoreer het vervolgens met pitloze dadels en wat karamelsaus. Geniet, lekka Shmoela!
Voedingswaarden
Let op, de bovenstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op een schatting. Hier kan dus geen rechten aan ontleend worden.
Waar kan je de ingrediënten halen
De meeste ingrediënten voor deze dadel cheesecake kan je simpelweg bij de supermarkt halen. Ik kies er alleen voor om de dadels bij de islamitische slager te halen. Die hebben over het algemeen meer keuze en kost ook minder voor meer. De dadels die dan overblijven kan je lekker van genieten aangezien dadels veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Daarnaast kan je ook gevulde dadels maken om een keer wat anders te proberen.
Recept varianten
Dit is een kleine tip, maar vind ik persoonlijk er mooier uitzien. Door minder koekmix te gebruiken en alleen de bodem te vullen ipv ook de randjes, creeër je een mooie ronde en gladde cheesecake. Alleen voor de koekliefhebbers (zoals ik) heb je helaas minder koek om van te genieten. Let wel op dat je eerst langs de randen met een mes gaat zodat de cheesecake niet uit elkaar valt wanneer je het uit de bakvorm haalt. Dit is me al te vaak overkomen.
Dit recept kan je natuurlijk ook makkelijk gebruiken om mini cheesecakes te maken. Vul dan een cupcake bakvorm met cupcake vormpjes (zo haal je de cheesecakes er makkelijk uit). Vul ieder vorm met ca. 1 eetlepel koekmix zoals in het recept. Zo vul je ook alleen de bodem met koek. Druk het goed aan en vul vervolgens de cheesecakemix in de vormpjes. Zo heb je makkelijk mini cheesecakes gemaakt. Let wel op, ze moeten een stuk korter in de oven dan een hele dadel cheesecake. Houdt het dus goed in de gaten.
Als laatst kan je er ook voor kiezen om de koek te vervangen met Bastogne. Bastognekoekjes gaan fantastisch samen met cheesecake en is daarom ook echt een aanrader om een keer te gebruiken voor je dadel cheesecake.

Geniet van je heerlijke dadel cheesecake
Deze dadel cheesecake is een ware traktatie die je familie en vrienden zeker zullen waarderen. Of je nu kiest voor de klassieke versie, de mini cheesecakes, of de variant met bastognekoekjes, het resultaat zal altijd heerlijk zijn. Vergeet niet om te experimenteren met de verschillende tips en varianten om jouw perfecte cheesecake te creëren. Besaha wa raha!
















