Ik ben echt weg van dit gerecht! Topokki of Tteokbokki is een Zuid-Koreaanse gerecht wat gemaakt is van rijst cake die heeft zitten sudderen in een heerlijke saus. In de Zuid-Koreaanse cultuur wordt er veel pittig gegeten. Dit komt doordat ze veel koken met chilipasta, ook wel gochujang genoemd, en chilivlokken, ook wel gochugaru genoemd. Het is een traditioneel gerecht wat je veel in de straten van Korea ziet. In deze heerlijke gerecht voegen ze traditioneel gezien ook viscake, visballetjes en/of eieren toe. Super lekker en makkelijk te maken!
Inhoud
Is tteokbokki halal?
Dit is een goeie vraag om te stellen en erg afhankelijk van hoe je naar bepaalde dingen kijkt en welke geleerde je hierin volgt. Het gerecht gebruikt sojasaus waar alcohol in kan zitten. Dit is geen toegevoegde alcohol maar alcohol die vrijkomt door het fermentatieproces. Er zijn uitspraken waarin wordt aangegeven dat het niet haram is omdat je niet dronken kan worden door sojasaus. Er zijn ook uitspraken die aangeven dat alles wat alcohol bevat haram is. Bespreek dit met je locale imam en doe je eigen onderzoek ernaar.
Gelukkig bestaat er ook halal gecertificeerde sojasaus en gochugaru. Deze heb ik kunnen vinden in de Aziatische supermarkt Amazing Oriental. Voor de sojasaus gebruik ik Tai Hua lichte sojasaus. Deze is in Singapore geproduceerd en is ook halal gecertificeerd. Voor de gochujang gebruik ik de merk CJ Haechandle gochujang. Helaas heb ik deze niet online kunnen vinden op de website van Oriental, dus plaats ik een foto erbij als voorbeeld. Ook deze pasta is halal gecertificeerd. Zo kan je dus niet fout gaan met het maken van halal tteokbokki.

Benodigdheden
Ik heb dit recept in 2 varianten gedeeld: de simpele manier en de advanced manier. De simpele manier is er zodat je er ook van kan genieten zonder te veel poespas. De advanced manier is voor de echte diehards die de uiterste smaken eruit willen halen. Deze wordt gevuld met verschillende ingrediënten en verschillende smaken. Voor de advanced manier zal je dus net wat meer tijd moeten insteken in het gerecht.
simpele Tteokbokki
- 1L water
- 1-2 eetlepel Gochujang (meer zorgt voor een pittigere smaak)
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel suiker/glucosestroop
- 1 – 1 1/2 kom rijst cakes
Advanced Tteokbokki
- 1L visbouillon
- 1 ui
- Optioneel: 1 wortel (vind ik persoonlijk wel lekker om toe te voegen)
- 2 teentjes knoflook
- 1-2 eetlepel Gochujang (meer zorgt voor een pittigere smaak)
- scheutje olie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel suiker/glucosestroop
- 1 eetlepel gochugaru
- 1 kom rijst cakes
- een paar visballetjes
- een paar viscakes in stukken gesneden (persoonlijk laat ik de viscakes uit het recept omdat het best duur is, maar traditioneel gezien voegen ze het toe)
- 2 hardgekookte eieren
- optioneel: mini worstjes (halal natuurlijk)
Bereidingswijze
Simpele manier
Voeg water in een pan en laat het koken. Wanneer het aan het koken is, voeg je de gochujang toe en roer je het tot het een geheel wordt. Voeg vervolgens je sojasaus en suiker/stroop toe en roer dat samen. Wanneer de saus weer begint te koken voeg je de rijstcakes toe. Laat dit voor een paar minuten koken en dat was het! Je simpele tteokbokki is klaar.
Advanced manier
Om deze advanced manier van tteokbokki te maken beginnen we met het snijden van de ui in halve uiringen. Ik voeg er vaak ook een wortel of 2 bij omdat ik dat best lekker vind. Snijd de wortels in streepjes. Maak de wortels niet te lang, houd vinger lengte aan, anders worden ze te lang. Snijd als laatst je knoflook fijn.
Pak nu je pan erbij en zet een scheutje olie in de pan. Kook de ui, wortels en knoflook in de pan. Na een paar minuten de groente goed te laten koken, voeg je je visbouillon toe en breng je dit aan de kook. Terwijl dit aan het koken is, kan je alvast de saus samenvoegen in een kom.
Om je saus te maken voeg je gochujang, sojasaus, suiker en gochugaru in een kom en mix je dit tot een geheel. Nadat je visbouillon aan het koken is, voeg je deze saus toe en mix je het tot een geheel. Nadat dit ook weer een beetje heeft gekookt, voeg je de rijstcakes, de visballetjes, de hardgekookte eieren en de viscakes toe en laat je dit lekker sudderen voor een paar minuten. Als je ook wat miniworstjes wil hebben, dan voeg dat er ook gelijk bij. Laat het even koken tot je saus ook wat dikker wordt. Blijf wel steeds roeren. Dit was het, je advanced tteokbokki is helemaal klaar!
Tip
Is je saus te vloeibaar? Geen paniek! Doe een theelepel Maizena of meel in een kom met wat water en mix dit goed samen. Voeg dit toe aan je saus en roer het samen. Daarna laat je het even koken. De maiszetmeel zorgt ervoor dat je saus wat dikker wordt. Dit is ook een mooie redder voor andere gerechten!
Voor de vegetariërs
Dit gerecht kan je ook maken als je een vegetariër bent. In dat geval raad ik je aan om de advanced manier te volgen en wat kleine aanpassingen te maken tijdens het koken. Vervang de visbouillon met groentebouillon en haal de viscakes en visballetjes uit het recept. Zo heb je een heerlijke vegetarische tteokbokki en geniet je alsnog van rijke smaken in je gerecht.
Garnering
Dit gerecht heeft natuurlijk ook wat garnering nodig. Dit is heel makkelijk te doen. Wat veel wordt gebruikt zijn de bovenkant van bosuien die in kleine ringen gesneden worden. Daarnaast wordt er ook altijd wel wat sesamzaadjes toegevoegd als garnering. Zo ziet je tteokbokki er heerlijk en aantrekkelijk uit.
Geniet van de verschillende culturen
Er zijn zoveel gerechten op de wereld waar we niet van afweten en zoveel culturen waar we veel van kunnen leren. Bij The Halal Kitchen is het voor ons belangrijk dat we deze culturen en gerechten ook een kans geven om te schijnen. Geïnteresseerd in andere gerechten? Zo hebben we ook een heerlijke Bosnische stoofpot recept klaar staan om uitgeprobeerd te worden. Laat je niet intimideren door het onbekende en geef het een kans! Geniet van je tteokbokki en tot de volgende recept!







