Hummus, wat letterlijk kikkerwten betekent in het Arabisch, is een midden-oosterse gerecht wat rijk aan smaak is en ook veel cultuur met zich meebrengt. Deze dip is al sinds de 13e eeuw een onderdeel van veel culturen en al een tijdje erg populair over heel de wereld. Dit komt door onder andere de voedingswaarden en de verschillende gezondheidsvoordelen. Door de combinatie van kikkererwten, olijfolie, limoen en knoflook, is hummus een echte smaakvaller onder zowel vegetariërs als vlees-eters.
Inhoud
Benodigdheden
- 265 gram kikkererwten uit blik
- 2 el tahin (sesampasta)
- 2 teentjes knoflook
- Sap van 1 citroen
- Scheutje olijfolie
- Peper en zout
- Paprikapoeder
- Extra olijfolie en paprikapoeder voor serveren
Bereidingswijze
Verwijder alle vliesjes van de kikkererwten (geen leuke klus maar het smaakt wel lekkerder!) Leg de kikkererwten in een kom. Voeg de tahin, knoflook en citroensap aan toe. Pureer dit geheel met een staafmixer of blender tot een gladde puree. Breng de puree op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Plaats de dip op een bord en verdeel een beetje olijfolie en paprikapoeder er overheen.
De verschillende soorten Hummus
Een grote voordeel van dit heerlijke Hummus recept, is dat het mogelijk is om te variëren. Je kan bijvoorbeeld geroosterde knoflook erin doen of een pistache variant maken. Dit is een mooie optie voor als je de authentieke smaak een beetje zat raakt, en op zoek bent naar meer mogelijkheden. Daarnaast is het ook fijn om meerdere dips te hebben voor als mensen bij je op bezoek komen.
Hoe wordt Hummus gegeten?
Hummus wordt op meerdere plekken in het midden-oosten gegeten. Zo is het een erg populaire gerecht in onder andere Egypte, Syrië en Libanon. In meerdere landen wordt het geserveerd als een dip met wat pitabrood bij warme maaltijden. Daarnaast wordt het ook gebruik in ondere andere shawarma wraps. Maar tegenwoordig kan je het ook door je pasta heen doen of er een saladedressing van maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Wat we niet moeten vergeten is de mezze bord. Dit is een soort bord/plank waar verschillende soorten dips, waaronder hummus, wordt geserveerd samen met wat brood. Dit is echt heerlijk en kan je bij meerdere restaurants in Rotterdam, Den haag en Utrecht eten. Je kan mezze zien als de midden-oosterse variant van een tapas plank.
Meer van zulke recepten?
Deze Hummus recept is een erg simpel recept wat bijna niet fout kan gaan. Zo kan je lekker hummus zelf maken vanuit je eigen keuken. Wij kijken graag naar verschillende culturen en willen zo verschillende gerechten wat liefde geven, ook gerechten die wat minder bekend zijn. Bekijk daarom ook onze Bosanski Lonac recept en onze heerlijke Teokbokki recept.