Dubai chocoladereep is op dit moment erg viraal gegaan en ik kon het niet laten, ook ik heb het uitgeprobeerd. De Dubai chocolade is makkelijker te maken dan dat het lijkt. Deze reep bestaat voornamelijk uit Kadayif (fijngesneden filodeeg) en pistachepasta. De eerste keer dat ik deze reep heb gegeten, was een kant-en-klare uit de winkel (ik zeg maar niet welke). Ik was wel erg teleurgesteld. Het smaakte naar wafer koekjes die je voor een euro of 2 bij de supermarkt kon halen.
Ik dacht bij mijzelf: ”dit is toch niet waar de hele hype om draait?”. Daarom ben ik het zelf gaan maken en wat ben ik blij dat ik het heb gedaan. De knapperige kadayif en de pistachepasta komen echt heerlijk samen. Dit is een simpel recept zonder te veel poespas. Laten we het gelijk maken!
Dubai Chocolade
Benodigdheden
Ingrediënten
- 300 gr Melkchocolade
- 175 gr Kadayif
- 3 el Pistachepasta
- 1½ el boter
- 1 tl Tahini (optioneel)
Bereidingswijze
Chocolade klaarmaken
- Smelt 2/3 van de 300 gr Melkchocolade. Voeg voor het geheel is gesmolten de rest van de chocolade toe en roer tot het helemaal gesmolten is.
- Voeg wat chocolade in de vorm en smeer het uit tot aan de randjes. Kiep alle overige chocolade eruit. Zet de chocolade vervolgens voor een half uur in de koelkast.
Vulling maken
- Smelt 1½ el boter in een pan en voeg vervolgens de 175 gr Kadayif toe. Bak het tot het goudbruin is. Haal het dan van het vuur af.
- Mix vervolgens 3 el Pistachepasta met de Kadayif tot een smeuig geheel. Optioneel kan je hier ook 1 tl Tahini aan toevoegen
Chocoladereep afmaken
- Haal de chocoladevorm uit de koelkast en vul het vervolgens met de vulling.
- Maak het als laatst af met een laagje chocolade erbovenop. Stop dit weer in de koelkast voor minimaal een half uur.
- En dat was het! Lekker smullen!
Voedingswaarden
Let op, de bovenstaande voedingswaarden zijn gebaseerd op een schatting. Hier kan dus geen rechten aan ontleend worden.
Recept varianten
In het originele variant van de Dubai chocolade wordt er gebruik gemaakt van tahini. Ik heb er bewust voor gekozen om tahini als optioneel te zetten in het recept. Een variant die je dus kan maken is door ca. 1 theelepel of eetlepel tahini toe te voegen aan de vulling. Ik vind dat tahini de vulling extra smeuig maakt. Te veel tahini is overigens ook niet wat je wil, want dan overheerst het.
Om echt een stap verder te gaan kan je eerst wat lijntjes maken in je chocoladevorm met witte chocolade, voordat je de bruine chocolade toevoegt. Zo krijg je Dubai chocolade een luxere uitstraling en komt het het meest overeen met wat je online ziet.
Wat ook leuk is om te doen, is om dit recept toe te passen op een chocoladevorm van hapklare grootte. Zo maak je kleinere dubai “bonbons” wat heerlijk is om op tafel te leggen bij enige bezoek. Keuzes zat dus!
Dubaivulling als bodem
Ik heb de dubaivulling vaker gebruikt om andere soorten recepten te maken. Zo heb ik het gebruikt als bodem voor een dubai cheesecake, of voor een dubai-snicker koek (recept volgt nog). Voor zulke recepten heb je juist liever niet dat het smeuïg is. Daarom kan je ca. 100ml wit chocolade toevoegen aan het recept. Dit zorgt ervoor dat de dubaivulling hard wordt en dus zijn vorm behoud. Leuk om mee te experimenteren.
Waar kan je de ingrediënten halen
Ik heb de belangrijkste ingrediënten voor de Dubai chocolade bij Sahan gekocht. Er is een specifieke pistachepasta die ik haal, kan je hieronder vinden. Ik heb de dubaichocolade recept met verschillende soorten pistachepasta’s gebruikt, maar die van het merk Fistikci is veruit het beste. De chocolade heb ik dan als enige bij de AH gekocht. Persoonlijk vind ik Callebaut chocolade fijner werken, maar die zijn helaas aan de prijzige kant. Ik vond het dus niet waard om een hele pak te halen hiervoor. Het recept zelf maken scheelt natuurlijk geld en is ook een stuk lekkerder. Doe hier je voordeel mee, dit recept is echt heel lekker om te maken.
Wat te doen met overgebleven vulling?
Bij dit recept heb ik wat vulling overgehouden en heb het volgende gedaan. Ik heb plasticfolie gebruikt om balletjes te vormen van de vulling en dit vervolgens in de vriezer gedaan. De volgende dag dip je de balletjes in chocolade en dat was het! Makkelijk zelfgemaakte Dubai bonbons!
4 Tips om je Dubai chocolade makkelijker te maken
Ik heb tijdens het maken van dit heerlijke Dubai chocoladereep recept zeker wat fouten gemaakt en die ga ik met jullie delen zodat jullie hiervan leren:
1. Gebruik boter i.p.v. Margarine
Dit is niet zozeer een fout en het werkt ook prima met margarine, maar ik heb gemerkt dat echte boter een stuk beter werkt. Al begrijp ik wel dat margarine wat goedkoper is dan boter. Dus dit is geen harde fout, maar het is wel beter als je boter gebruikt.
2. Snipper je Kadayif
Ik dacht dat het wel makkelijk was om Kadayif los te maken met een pollepel in de pan, maar ik kwam er al snel achter dat dat niet zo is. Versnipper je Kadayif voor je het aan de kook brengt, mengt makkelijker en bespaart je veel gedoe. Sommigen kiezen ervoor om de Kadayif fijn te snijden, al is dit niet per se nodig.
3. Gebruik een ruime pan (of een diepe pan)
Als je van je keuken houdt, is dit wel een handige tip. Ik heb de fout gemaakt door een te kleine pan te gebruiken waardoor de Kadayif alle kanten op ging. Het achteraf opruimen is echt geen pretje. Neem daarom een ruime of een wat diepere pan en voorkom het onnodig schoonmaken van je fornuis.
4. Kiep de chocolade om tijdens het vullen
Dit klinkt vreemd maar ik zal het uitleggen. Ik zie vaak content creators een beetje chocolade in de vorm gieten en dit vervolgens met een borstel uitsmeren. Alhoewel dit werkt, gaat dit niet altijd makkelijk. Want wat als je net te veel chocolade hebt gebruikt? Daarom is het handig om alles uit te kiepen na het uitsmeren, dan heb je altijd de juiste dikte voor je chocolade. Als je echt lui bent en geen zin hebt om alles uit te smeren, dan kan je ook je chocoladevorm helemaal vullen met chocolade en vervolgens dat uitkiepen. Dit deed ik vroeger vaak, maar mama was hier geen fan.
Chocolade tempereren
Het is helaas niet het leukste wat er is om te doen, maar wel handig om je chocolade te tempereren. Als je het niet doet, dan verliest de chocolade zijn glans, houvast en smelt het een stuk sneller. Daarom is het altijd goed om je chocolade te tempereren voor het gebruik bij bonbons, chocoladerepen enzovoort. Je zult daarom vaak zien dat mensen hun chocoladecreatie steeds in de koelkast bewaren, terwijl dit bij getempereerde chocolade eigenlijk niet eens hoeft.
Chocolade kan je op meerdere manieren tempereren. In dit recept heb ik 2/3 van mijn chocolade gesmolten en vervolgens 1/3 toegevoegd en dan blijven roeren tot het 31 graden heeft bereikt. Ik probeer ook mijn chocolade niet volledig te smelten zodat de temperatuur niet te hoog wordt. Door het deels te smelten en vervolgens te blijven roeren, zorg je ervoor dat de chocolade zijn houvast niet verliest.
Geniet van je zelfgemaakte Dubai chocoladereep
Zo zie je maar dat het soms toch loont om dingen zelf uit te proberen. Geniet van dit heerlijke Dubai chocoladereep recept en deel dit met je familie en vrienden. Dit recept is erg makkelijk te maken en is niet te weerstaan. Ben je toch nog in de mood om wat meer zelf te maken? Probeer ook eens onze chocolademousse recept. Heb je dit recept uitgeprobeerd? Deel het met ons op Instagram!